16 druhov masáží, ktorých účinky možno nepoznáte

Bolesti chrbta a hlavy najčastejšie zapríčiňuje nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Telo potrebuje v tomto prípade uvoľnenie, ktoré môžeme nájsť v uvoľňujúcich masážach. Druhov masáži je veľa a stačí si len vybrať. Vyberte si s nami masáž podľa vašich predstáv.

Tradičná thajská masáž v sebe skrýva liečebné umenie staré viac ako 2000 rokov.

Klasická masáž – uvoľňuje stuhnuté svalstvo

Klasická masáž zlepšuje cirkuláciu krvi a prináša čerstvý kyslík do telesných tkanív, čo napomáha odbúravaniu odpadových látok, urýchľuje liečenie po zraneniach a podporuje zotavenie z chorôb. Počas klasickej masáže sa stuhnuté svalstvo výborne uvoľní.

Športová masáž – vhodná nielen pre športovcov

Tento druh masáže je prevedený vo vyššom tempe s väčšou intenzitou tlaku i frekvencie jednotlivých ťahov. Športová masáž vám pomôže hlavne po nadmernom zaťažení, u netrénovaných pred výkonom, takisto aj pri dostavení sa tzv. svalovice po výkone. Masáž uvoľní svaly, vyladí svalové napätie, zlepší krvný obeh a povzbudí lymfatický obeh.

Lymfatická masáž – bojuje s celulitídou

Lymfatická masáž je vhodným bojovníkom aj proti celulitíde. Celulitída je špeciálny prípad chronického lymfedému, kedy sa v bunkách hromadia odpadové toxické látky, zväčšujú sa tukové podkožné bunky, spájajú sa do strapcov, tlačia na cievy a na horné vrstvy kože.

Pred samotnou masážou je nutné ísť na toaletu a podľa potreby počas masáže vypiť 2 až 3 deci minerálnej vody, pretože spolu s toxínmi sa z tela vyplavia aj minerály, ktoré treba nahradiť. Aj neskôr počas dňa po masáži je dôležité piť veľa tekutín.

Thajská masáž – využíva energetické dráhy v človeku

Thajská masáž je druh masáže spojený s manipuláciu tela. Vyvinutá bola v Thajsku. Existuje niekoľko typov thajských masáží. U nás je najpopulárnejší typ thajskej masáže, tzv. chalosiak. Je vynikajúcou formou telesnej terapie, ktorá sa využíva nielen ako liečebná metóda pri liečení rôznych chorôb organizmu, ale aj ako metóda na znovuzískanie vnútornej a telesnej pohody.

Pri Thajskej masáži sa vyvíja jemný tlak na energetické dráhy a spolu s pomalými a plynulými cvikmi, ktoré sa využívajú aj pri cvičení jogy, dôjde postupne k uvoľneniu celého tela.

Olejová masáž – relax pre telo i dušu

Olejová masáž je obľúbený typ masáže. Ide o príjemnú a uvoľňujúcu aromaterapeutickú procedúru, ktorá je ľahšou a rytmickejšou verziou thajskej masáže. Pri masáži terapeutka používa trecie hmaty a akupresúrne tlaky tak, aby citlivo uvoľnila telo a myseľ.

Olejová masáž pomocou prírodných olejov uvoľní svalové napätie a prinesie príjemnú relaxáciu, dokonale zvlhčí a omladí pokožku, udržuje telo v rovnováhe a má aj celkové omladzujúce účinky na organizmus.

Kráľovská thajská masáž – odbúrava stres

Kráľovská thajská masáž je kombináciou tradičnej a olejovej thajskej masáže. Končí sa prikladaním špeciálnych horúcich bylinkových sáčkov na miesta, kde prúdi energia. Ide o kráľovskú masáž, pretože thajské bylinky a korenie vo vrecúškach pomáhajú k dokonalému uvoľneniu a odbúraniu stresu. Po tejto procedúre sa budete cítiť ako znovuzrodení.

Bankovanie – zázrak v skle

Bankovanie predstavuje špeciálny druh masáže. Pomáha zmierniť bolesti chrbtice a pohybového aparátu a zlepšuje funkciu vnútorných orgánov. Spočíva v prikladaní sklenených nádobiek na pokožku. Vzduch sa v banke pred aplikáciou zahreje a vytvorí sa v nej podtlak. Banka sa potom prisaje na kožu, ktorú podtlak vtiahne dnu. Pokožka sa prudko prekrví a sčervená.

Pri bankovaní sa organizmus prehreje a uvoľní. Bankovanie pomáha otvárať kožné póry, čím dochádza k eliminácií škodlivých faktorov, urýchli sa krvný obeh a telo bude rýchlejšie vylučovať škodlivé látky.

Medová masáž – má detoxikačné účinky

Táto masáž odstraňuje z tela toxické látky, ktoré sa nahromadili v tkanivách a telo ich nevie vlastnými vylučovacími schopnosťami odstrániť. Medová masáž zbavuje telo toxínov a pôsobí do hĺbky tkanív, čím oživuje celý organizmus. Taktiež pomáha telu pri obnovovaní detoxikačnej schopnosti.

Tento druh masáže taktiež pôsobí ako peeling, odstraňuje odumreté bunky, zjemňuje a hydratuje pokožku.

Masáž lávovými kameňmi – prenos energie

Pri tomto type masáže sa pomocou teplých lávových kameňov prenáša energia a teplo na telo klienta. Využíva sa striedavé pôsobenie ručnej masáže a masáže kameňmi. Kamene majú teplotu okolo 45 °C. Teplo, ktoré vstupuje do organizmu, má priaznivé účinky na prekrvenie, lymfatický systém, krvný obeh aj bunkový metabolizmus.

Masáž lávovými kameňmi pomáha pri svalovom napätí, strese, nespavosti i menštruačných bolestiach.

Tradičná havajská masáž – má terapeutický účinok

Tradičná havajská masáž je založená na rytmických technikách, ktoré využívajú nielen prsty a dlane, ale aj predlaktia a lakte. Táto technika je veľmi účinná a pritom maximálne relaxačná. Havajská masáž je zameraná na oblasť chrbta a zadnej časti nôh. Využíva dlhé ťahy pozdĺž celej chrbtice, ktoré pretiahnu skrátené svaly a uvoľňujúce techniky na oblasť lopatiek, ramien a krčnej chrbtice.

Základy tejto masážnej terapie spočívajú v použití špeciálnych havajských techník, ktoré svojou rytmikou a energetickým potenciálom majú vysoký terapeutický a relaxačný účinok. Špeciálna exotická aromaterapia umocňuje pocit pokoja a pohody.

Indická masáž hlavy – ovplyvňuje aj emócie

Indická masáž je druh masáže zameraný na hlavu. Vznikla pred 4000 rokmi. Postupne sa k nej pridávali techniky na masáž krku, pliec a ramien a aby bola masáž účinnejšia, časom sa k nej zaradili prvky ajurvédskej masáže, vyvažovania energie čakier a masáž sa rozšírila aj na oblasť tváre a uší. Takto vznikla nová technika, ktorá sa vykonáva cez oblečenie, bez nanášania oleja. Masírujú sa ramená, krk a aj chrbát so zameraním na temeno hlavy a tvárovej časti.

Indická masáž hlavy sa robí v rovnomernom rytme. Neúčinkuje však iba na telesnej úrovni, ale aj duševnej.

Thajská reflexná masáž chodidiel – má liečivé účinky

Thajská masáž chodidiel spočíva v stimulácii reflexných bodov na nohách. Je možné urobiť ju komplexne, ale aj sa zamerať len na určitú oblasť. Na chodidlách sa totiž nachádzajú nervové zakončenia všetkých orgánov ľudského tela. Pri masáži chodidiel sa používajú ruky, prsty a taktiež kĺby prípadne špeciálna drevená palička, natretá masážnym krémom alebo olejom.

Pri stimulácii nervových zakončení dochádza k zvýšeniu prietoku krvi a živín v organizme, čo má za následok zlepšenie zdravotného stavu, v mnohých prípadoch dochádza k úplnému vyliečeniu, prípadne eliminácii príznakov. Dochádza k posilneniu imunitného systému, k urýchleniu hojenia, telo sa zbaví stresu a dochádza tým pádom nielen k fyzickej, ale aj k psychickej pohode a rovnováhe.

Tantra masáž – duchovná a fyzická harmónia

Ide o druh masáže, ktorá je známa svojimi sexuálnymi prvkami. Je v nej však viac, než len sex. Hlavným cieľom tohto typu masáže je dosiahnuť duchovnú a fyzickú harmóniu. Zahŕňa aj správne dýchanie, meditáciu a prvky vedomia, ktoré nemusia byť nevyhnutne sexuálne. Tento typ masáže je prospešný pre mužov aj pre ženy.

Tantra masáž pomáha odbúrať stres, zlepšuje krvný tlak a celkovú psychickú pohodu. Ďalšie benefity, o ktorých ste možno nevedeli sú zlepšenie kvality spánku, úľava od bolesti, migrén a v neposlednom rade pomáha zvýšiť vaše sebavedomie. 

Breussová masáž lieči stavcové platničky 

Breussova masáž je masáž chrbtice pomenovaná podľa Rakúšana Rudolfa Breussa, ktorý ju vyvinul. Táto masáž naťahuje, vyživuje, vyrovnáva a energizuje chrbticu, čím pomáha zmierniť fyzické alebo energetické blokády a bezpečným, jednoduchým a účinným spôsobom regeneruje celý telesný systém. Použitie ľubovníkového oleja, liečebných techník a japonského hodvábneho papiera počas masáže dopĺňa ošetrenie, pomáha liečiť a vyživovať chrbticu a stavcové platničky.

Breussovu masáž si môžete vychutnať ako samostatnú procedúru a často sa využíva aj spolu s inými terapiami, najmä Dornovou metódou.

Myofasciálna masáž – uvoľňuje svaly

Tento typ masáže sa zameriava na myofasciálne tkanivo. Pomáha zlepšiť celkovú pohyblivosť obnovením pružnosti stiahnutých svalov, zlepšuje držanie tela, odbúrava stres. Myofasciálna masáž pomáha aj pri bolestiach hlavy či fibromyalgii. Myofasciálne techniky zvyčajne vykonávajú maséri, ktorí pomocou rúk vyvíjajú jemný tlak na konkrétne body na tele. Niektoré myofasciálne postupy môžu zahŕňať aj naťahovanie alebo iné masážne techniky.

Myofasciálna uvoľňovacia masáž má veľmi málo rizík. Neodporúča sa v prípade, že trpíte akútnymi zápalmi, kožnými problémami ako sú ekzémy a podobne. Masáž nie je vhodná ani v prípade zlomenín, zhubných nádorov a pri pokročilej cukrovke.

Ajurvedske masáže detoxikuje organizmus

Základom ajurvédskej masáže je terapeutická olejová masáž celého tela pomocou teplých olejov a prostredníctvom tzv. marmových bodov, čiže zraniteľných a citlivých zón, ktoré sa stimulujú. Začína masírovaním hlavy, pokračuje krkom, ramenami a chrbticou. Táto masáž je veľmi relaxačná, odbúrava stres, uvoľňuje stuhnuté svalstvo, a tak dochádza k zmierneniu bolestí. S použitím bylinného oleja sa uvoľňujú toxíny v telesných tkanivách.Zaujímavou je aj masáž batôžtekmi, ktorá premasíruje celé telo, ktoré bolo predtým naolejované. Veľmi obľúbená je celotelová masáž chodidlami kombinovaná s ručnou masážou. Táto masáž je vhodná pre športovcov alebo ľudí so sedavým zamestnaním.

Mohlo by vás zaujímať

Jablko - ilustračný - imunita Ako posilniť imunitný systém

Máte pocit, že sa na vás lepia bacily ako včely na med? V tom prípade treba konať! Máte oslabený imunitný systém. Prinášame vám preto niekoľko rád, ktoré pomôžu posilniť obranyschopnosť vášho organizmu.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok 6 dôvodov prečo ísť na wellness

Blíži sa víkend a vy by ste si radi oddýchli po náročnom týždni? Nabrať novú chuť do života a zregenerovať telo? Prinášame vám dôvody, prečo je lepšie vybrať sa na wellness pobyt, než sa vyvaľovať doma pred telkou.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore