Masáž lávovými kameňmi

Masáž lávovými kameňmi je jednou z najlepších terapií na celkovú regeneráciu a relaxáciu organizmu. Pomôže vám bojovať s bolesťou, nespavosťou či psychickým tlakom.

Lávové kamene môžu byť prikladané pozdĺž chrbtice, na brucho, hruď, tvár, dlane či nohy.

História masáže lávovými kameňmi

Masáž lávovými kameňmi sa nazýva aj Hot stone. Existuje už niekoľko tisíc rokov. Blahodárne účinky lávových kameňov poznali už  pred 5000 rokmi starí Číňania a Mayovia. Horúce kamene vyhrievané ohňom používali aj domorodí Američania, a to na liečbu bolesti svalov a kĺbov.

Novodobou zakladateľkou tejto metódy je Američanka Mary Nelson, ktorá masáž propaguje od roku 1993 po celom svete, a to s veľkým úspechom. Ide o termoterapiu, ktorá sa realizuje prikladaním okrúhlych sopečných kameňov, ktoré sú zohriate na teplotu približne 60°C a chladných mramorových kameňov. 

Postup – ako prebieha masáž lávovými kameňmi

Technika masáže je založená na striedaní horúcich a chladných kameňov. Okrúhle bazaltové kamene sa zahrievajú na teplotu až 70 °C, pričom úplným opakom sú studené mramorové kamene.

Techniky masáže 

Pri masáži lávovými kameňmi maséri využívajú viaceré masážne techniky, napríklad dlhé ťahy, kruhové pohyby, chvenie, poklepávanie a váľanie. 

Skúsenosť terapeuta

Masáž lávovými kameňmi vyžaduje zo strany terapeuta dostatočnú zručnosť a citlivosť. Na druhej strane aj záľubu v tom, čo robí, pretože nie je dôležitá len energia, ktorá prúdi z kameňov, ale aj tá, ktorá prúdi z rúk maséra. 

Lávové kamene

Sú to čadičové kamene, tmavej farby, ktoré sú zbierané väčšinou v Južnej Amerike, pri nečinných vulkánoch. Dôležité je čisté životné prostredie a vysoká koncentrácia železa. Sila týchto kameňov je v ich vnútri. Tieto kamene majú enormnú schopnosť akumulovať teplo. Nahrievajú  sa na špeciálnom variči a potom sa prikladajú na určité body na klientovom tele. Ostatnými sa masíruje celé telo.

Lávové kamene sa môžu prikladať pozdĺž chrbtice, na brucho, hruď, tvár, dlane či nohy.  Používa sa sada 60 kameňov. Nie sú to však len tak hocijaké kamene, ktoré by si človek mohol jednoducho nazbierať. Za hladkú a príjemnú štruktúru, vynikajúce tepelnú vlastnosti a jedinečný vzhľad vďačia sopečnému pôvodu.

Profesionálny maséri a wellness terapeuti by nemali vo svojej zbierke lávových kameňov postrádať kamene pod krk, kríže, chrbát, nohy, tvár či spúšťacie body. Súčasťou profesionálnej výbavy sú tiež medziprstové, spinálne, čakrové kamene a kamene rôznych veľkostí, ktoré možno rozdeliť na malé, stredné a veľké. 

Oleje a príslušenstvo

Pri masáži s lávovými kameňmi maséri zvyčajne používajú bežné masážne oleje. Omnoho dôležitejšie ako masážne oleje sú pri tomto druhu masáže samotné kamene, ich energia a technika masírovania. Vonné oleje slúžia len na spríjemnenie atmosféry. Masáž môže prebiehať aj bez nich.

Druhy masáže 

Masáž lávovými kameňmi má tri rôzne podoby, podľa toho, akú teplotu majú kamene:

  • čínska masáž: kamene sa zahrievajú na teplotu 38 – 40 °C,
  • hawajská masáž: kamene majú teplotu 45 – 55 °C,
  • masáž amerických indiánov: kamene sú horúce na 60 – 70 °C.

Benefity – aké účinky má masáž lávovými kameňmi

Táto masáž je jednou z najlepších terapií na celkovú regeneráciu a relaxáciu organizmu.  

Lávové kamene majú viacero pozitívnych efektov na zdravie ľudského tela. Tonizujú ho, pomáhajú odstraňovať škodlivé látky, zlepšujú krvný obeh. Negatívna energia z tela zmizne a s ňou aj bolesti v svaloch. Pomáhajú pri bolesti hlavy, pri únave svalov, zápche a pri tráviacich problémoch. Terapia posilňuje samoliečbu ľudského tela, rozširuje cievy a krvné riečisko v svalových tkanivách, čím zlepšuje cirkuláciu krvi. Tiež zlepšuje zásobovanie tkanív výživnými látkami.

Zhrňme si benefity masáže lávovými kameňmi:

  • svalová relaxácia (teplo z kameňov uvoľňuje svalové spazmy),
  • úľava od bolesti (teplo umožňuje masérovi preniknúť hlbšie, ako je tomu pri iných druhoch masáží),
  • zlepšená cirkulácia (teplo rozťahuje cievy a žily),
  • psychické uvoľnenie (masáž lávovými kameňmi pôsobí relaxačne, využíva sa aj ako doplnkový liečba pri depresiách a úzkostiach),
  • podpora spánku (uvoľnenie počas masáže zlepšuje spánok),
  • zmiernenie príznakov autoimunitných ochorení (masáž lávovými kameňmi zmierňuje bolesti spojené s ochoreniami ako je fibromyalgia či reumatoidná artritída),
  • zlepšenie imunity.
Používa sa sada šesťdesiatich kameňov

Kontraindikácie – na čo si dať pozor pri masáži lávovými kameňmi 

Masáž lávovými kameňmi sa však neodporúča tým, ktorí trpia na vysoký tlak, majú choré srdce, nákazlivé vírusové ochorenie, kŕčové žily, cukrovku, astmu, zápaly či infekcie. Tiež sa terapia zakazuje príliš obéznym ľuďom a tým, čo majú problémy s pokožkou. Podstupovať by ju nemali ani pooperačné stavy, kde boli odstránené nervové zakončenia, alebo kde je strata citlivosti v týchto miestach znížená.

O vhodnosti masáže lávovými kameňmi by ste sa mali poradiť s lekárom aj v prípade ak:

  • ste tehotná, 
  • trpíte poruchami zrážanlivosti krvi,
  • beriete lieky na riedenie krvi,
  • trpíte epilepsiou,
  • máte nízky počet krvných doštičiek.

Vzhľadom k tomu, že sila tejto masáže je veľmi intenzívna, v rámci jedného dňa by sa už nemali absolvovať ďalšie liečebné kúry. Ak vás táto relaxačná terapia zaujala a chcete spraviť niečo pre svoje zdravie a psychickú harmóniu, zájdite si na niektorý z relaxačných a wellness pobytov.

Máte aj vy nejaké skúsenosti s lávovými kameňmi? Napíšte nám do komentára vašu osobnú skúsenosť.

Mohlo by vás zaujímať

Bowenova tlaková masáž je vhodná pre všetky vekové kategórie Bowenova masáž – jemná, ale účinná

Bowenova masáž je nielen mimoriadne účinná, ale zároveň veľmi jemná metóda zameraná na celý rad zdravotných ťažkostí. Práve preto je vhodná pre všetky vekové kategórie od novorodencov až po seniorov, či tehotné ženy. Zaujímavosťou je, že táto terapia je vhodná aj pre vašich štvornohých domácich miláčikov.

Zistiť viac
Čokoládová masáž ako súčasť wellness pobytov Čokoládová masáž – balzam na telo i dušu

Čokoláda. Na svete snáď neexistuje človek, ktorý by nemal rád čokoládu v akejkoľvek forme. Vďaka jej blahodárnym účinkom na telo, ale i dušu sa okrem potravinárskeho priemyslu využíva aj pri relaxačných procedúrach. Čokoládová masáž je jednou z nich. Nechajte hýčkať svoje telo a zmysly čokoládou.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore