Sila reflexológie – objavte účinky reflexnej masáže

Reflexná terapia (reflexológia) je viac ako tisíc rokov stará ázijská masáž, ktorá sa považuje za jednu z najúčinnejších metód alternatívnej medicíny a samoliečby.

Reflexná masáž

História reflexológie

Reflexológia je stará ako ľudstvo samo. Najstaršie dôkazy o reflexných masážach nájdeme na kresbách na stene hrobky egyptského lekára Ankamahora v Sakkáre. Spadá do obdobia 2330 až 2500 pred. n. l. O reflexných symboloch sa tiež predpokladá, že boli zaznamenané na nohách sochy Budhu v Indii a neskôr v Číne. Čínski akupunkturisti v 4. storočí nášho letopočtu tiež používali reflexológiu ako doplnkovú metódu.

Čo je to reflexológia 

Reflexológia je veda založená na tom, že mapa celého tela je umiestnená na chodidlách. Je to populárna metóda alternatívnej liečby, ktorú však neodmieta ani klasická medicína. Terapia pomáha uvoľňovať endorfíny, vďaka ktorým sa človek cíti šťastne a uvoľnene. Tieto látky uvoľňujú celkové napätie a navodzujú pocit relaxu. Reflexológia tiež upravuje funkciu nervov, podporuje lymfatický tok a povzbudzuje telesné orgány k správnej činnosti.

Princíp reflexológie – čo je to reflexná masáž?

Reflexológia je, podobne ako ajurvéda, založená na holistických princípoch a na predpoklade, že na koncoch tela (chodidlá a ruky) sa nachádzajú nervové zakončenia, ktoré majú vzťah k vnútorným orgánom. Podľa reflexológie majú všetky orgány alebo časti tela na chodidlách svoje reflexné miesto (reflexnú plôšku). Na reflexných zónach sa dá urobiť veľmi presná diagnostika stavu jednotlivých orgánov, a to podľa charakteru zmien na koži a v podkoží a podľa bolestivosti v oblasti reflexných plôšok. Plôšky orgánov, ktoré sú narušené, reagujú pri masáži bolestivo a miera bolestivosti udáva mieru narušenia orgánu.

Mechanizmus reflexológie síce nikdy nebol vedecky dokázaný, predsa sa jeho účinky v mnohých prípadoch preukázali ako efektívne. 

Mapa pravej nohy

Zónová terapia

Tento spôsob liečby sa inak nazýva aj zónová terapia. Spočíva v podnecovaní tlakových bodov, vďaka čomu si telo spustí svoj vlastný liečebný mechanizmus. Stimulovaním tlakových bodov dochádza k uvoľneniu energie do rôznych častí tela. Reflexné body zodpovedajú jednotlivým orgánom, funkciám a častiam tela. Reflexológia sa sústredí predovšetkým na chodidlá, no reflexné body sa nachádzajú aj na rukách, ušiach, podkolení, predlaktí a na ďalších miestach.

Reflexné mapy

Reflexológia slúži na prevenciu pred rôznymi chorobami. Podľa nej zablokovanie neviditeľných síl alebo energetických polí v tele vedie k vzniku rôznych chorôb.

Terapeuti pomocou reflexných máp určujú, kde sa nachádzajú telesné systémy a ako na seba reagujú. Dobrým príkladom reflexnej mapy je mapa chodidiel. Každé chodidlo predstavuje vertikálnu polovicu tela. 

  • Ľavé chodidlo zodpovedá ľavej strane tela a všetkým orgánom, ktoré sa tam nachádzajú.
  • Pravé chodidlo zodpovedá pravej strane tela a všetkým orgánom, ktoré sa tam nachádzajú.

Napríklad, pečeň sa nachádza na pravej strane tela, a preto zodpovedajúci reflexný bod je na pravom chodidle. 

U reflexológa – reflexná masáž od profesionála

Keď vstúpite do ambulancie reflexného terapeuta, nemusíte sa vyzliekať. Stačia holé nohy, ktoré vám terapeut nakrémuje pleťovým mliekom alebo aromaterapeutickým olejom kvôli navlhčeniu. Nástroje, ktoré používajú niektorí terapeuti sú drevené tyčinky, hrebene, gumové gule, gumové pásky, drôtené kefky a rôzne iné masážne pomôcky.

Jedno sedenie môže trvať od 30 do 60 minút. Dĺžka terapie sa pohybuje v rozsahu štyroch až ôsmich týždňov. Reflexológ dá pacientovi aj niekoľko rád, ako niektoré techniky robiť doma samostatne bez jeho pomoci.

Existuje mnoho procedúr, ktoré pomáhajú nášmu zdravotnému stavu. Počas liečebného pobytu ich absolvujete hneď niekoľko. Zdraviu však pomáha aj obyčajný relax. Preto neváhajte a zájdite si minimálne na relaxačný pobyt. Aj tu môžete využiť služby reflexológa.

Automasáž

Kvalitnú reflexnú terapiu môže poskytnúť len skúsený školený terapeut. V mnohých situáciách si však môže do veľkej miery pomôcť každý sám pomocou automasáže. Ak ide o náhly bolestivý stav, určenú plôšku hladíme. Ak je potrebné daný orgán stimulovať, plôšku intenzívne a opakovane stláčame.

Chodidlá si môžeme a mali by sme si masírovať pravidelne. Masírovať môžete oboma rukami. Používajte dlane alebo končeky prstov rúk:

  • Začnite zo spodnej časti chodidla. Prejdite postupne celú spodnú stranu od prstov až k päte. 
  • A teraz z vrchnej strany od prstov až ku členku. 
  • Chyťte si všetky prsty na chodidle a otáčajte nimi 3x vpravo a 3x vľavo. Robte to tak, aby vám to bolo príjemné. 
  • Teraz to isté na druhé chodidlo. 

Dĺžku masáže a jej intenzitu si zvoľte sami podľa vašej potreby.

Reflexná masáž chodidiel

Reflexná terapia využíva rad tlakových techník, ktorými stimuluje konkrétnu reflexnú oblasť chodidiel, s úmyslom vyvolať užitočnú odozvu v iných častiach tela. Tento zrkadlový obraz tela na chodidlách pomáha reflexným terapeutom aj obyčajnému človeku zamerať sa na správnu partiu chodidla, ktorú treba masírovať.

Reflexná masáž chrbta 

Pri reflexnej masáži chrbtice sa hmaty vykonávajú prevažne popri chrbtici a v oblasti lopatiek. Masáž sa vykonáva bez oleja a bez krémov a obvykle trvá 30 minút.  Využíva reflexný oblúk. Pri masáži sa dráždia receptory, tie prenesú informácie dostredivými dráhami do mozgu. Tie mozog spracuje a potom sa odstredivými dráhami dostanú do podkožia, svalov alebo orgánov. Pri každej poruche funkcie orgánu vznikajú bolestivé body, ktoré sa projekčne prejavujú v oblasti,  kde sú uložené. 

Reflexológia patrí do skupiny liečebných metód. Vykonáva sa s cieľom odstrániť chorobné zmeny na koži a tkanivách. Pôsobí na nervový systém, ktorý je hlavným riadiacim systémom v organizme človeka. 

Účinky reflexológie – prečo pravidelne chodiť na reflexnú masáž?

Táto netradičná liečebná metóda pomáha odstrániť stres, prispieva k relaxácii organizmu a prináša úľavu od úzkosti. Odstraňuje bolesti hlavy a migrény, eliminuje bolesti spodnej časti chrbtice a je účinná aj na iné problémy a bolesti, napríklad pri menštruácii. Pomáha rozpúšťať kryštály kyseliny močovej, čím sa predchádza ich usadeniu v orgánoch a tým aj rôznym chorobám.

Reflexná terapia využíva rad tlakových techník, ktorými stimuluje konkrétnu reflexnú oblasť chodidiel

Vhodným pôsobením na reflexné plôšky, napríklad ich masážou, prináša reflexológia pozitívne účinky pri rôznych zdravotných ťažkostiach:

  • alergia a astma,
  • zápal spojiviek,
  • zápal močového mechúra,
  • bolesti chrbtice a kĺbov,
  • depresie,
  • bolesti uší a dutín,
  • bolesti hlavy a migréna,
  • vysoký krvný tlak,
  • zažívacie ťažkosti,
  • chrípka a prechladnutie,
  • syndróm dráždivého hrubého čreva,
  • panické ataky,
  • menštruačné bolesti,
  • infekcie dýchacích ciest.

Kontraindikácie – kedy sa treba reflexnej masáži vyhnúť

Kontraindikáciou reflexnej masáže sú stavy, ktoré vyžadujú absolútny pokoj, horúčkovité a infekčné choroby, akútne zápaly a plesňové onemocnenie kože. To znamená, že reflexná masáž nôh sa neodporúča, ak máte na nohách otvorené rany, vyrážky, pleseň alebo iné príznaky infekcie či zápalu. Nie je vhodná pri cukrovke, kŕčových žilách ani počas tehotenstva, pri horúčkových, zápalových a infekčných ochoreniach, rovnako ani po diagnostikovaní nádorových ochorení. 

Pozor! Povzbudením činnosti niektorých orgánov môže prísť k subjektívne nepríjemným reakciám, ktoré však odznejú (nevoľnosť, bolestivosť v chorom orgáne a podobne). 

Video-ukážky reflexných masáží

Profesionálna masáž od reflexológa
Automasáž

Mohlo by vás zajímať

Ilustračný obrázok 6 dôvodov prečo ísť na wellness

Chcete nabrať novú chuť do života a zregenerovať svoje telo? Prinášame vám dôvody, prečo je lepšie vybrať sa na wellness pobyt, než sa vyvaľovať na gauči pred telkou.

Zistiť viac
Lávové kamene môžu byť prikladané pozdĺž chrbtice, na brucho, hruď, tvár, dlane či nohy. Masáž lávovými kameňmi

Masáž lávovými kameňmi je jednou z najlepších terapií na celkovú regeneráciu a relaxáciu organizmu. Pomôže vám bojovať s bolesťou, nespavosťou či psychickým tlakom.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore