Wellness – zázračný spôsob relaxu

Každý deň na nás číha stres z rôznych strán, či už v práci alebo doma. Celá táto námaha si zaslúži odmenu a niekoľko nikým a ničím nerušených chvíľ plných relaxu. A práve na to je stvorený wellness. Wellness je pojem alebo stav, ktorý označuje blaho a zdravie po duševnej aj fyzickej stránke. V tele, ktoré nie je zdravé sa ani duša nemôže cítiť zdravo a naopak. Keď je telo v harmónii s duševným zdravím, cítime sa šťastne, zdravo a zrelaxovane.

V súčasnosti poznáme mnoho metód a wellness procedúr, ktoré zabezpečia telesnú i duševnú kondíciu. Kúpele a rôzne wellness centrá či hotely vypracovali relaxačné a wellness pobyty na víkend alebo aj na celý týždeň. Po takomto pobyte sa budete cítiť ako znovuzrodená a plná novej energie. V ponuke sú rôzne zábaly, pobyty v saune, masáže, kúpeľ vo vírivke, aromaterapie či cvičenia zamerané na oddych a relax. Takáto možnosť relaxu je však finančne viac nákladná. Preto vám prinášame niekoľko tipov, ako si spraviť malý wellness aj u vás doma.

Liek na studené nohy

Mnohé z nás niekedy trpia pocitom studených nôh. Najmä v zime. Nohy majú veľký vplyv na zdravie človeka aj na jeho imunitu. Chladné končatiny môžu niekedy naznačovať problém s krvným obehom. Na podporu cirkulácie krvi vyskúšajte kúpeľ s horčičným semenom. Lyžicu pomletých semien horčice rozmiešajte v teplej vode. Ponorte do nej svoje chodidlá na 10 minút. Po tom, ako ich osušíte, ich hneď zabaľte do teplých pokožiek. Na noc si tiež oblečte ponožky.

Domáca “masáž šťastia”

Ak sa vám nechce chodiť k masérovi, požiadajte napríklad svojho partnera, nech vám ju spraví doma. Potrebujete k tomu sézamový olej a šikovné partnerove ruky. Sézam podporí váš krvný obeh a produkciu hormónov šťastia, endorfínov. Preto sa po nej budete cítiť nielen úžasne zrelaxovane, ale aj šťastne.

Masky a zábaly

Pokožka potrebuje veľkú starostlivosť. Nielen tá na tvári, ale na celom tele. V zime býva často popraskaná, suchá a zničená. V kúpeľoch a kozmetických salónoch vám poskytnú rôzne druhy hydratačných a výživných zábalov. Doma si tiež môžte spraviť menší zábal, napríklad na tvár, ramená, dekolt, ruky aj chrbát. Prípravky na wellness starostlivosť dostanete kdekoľvek, tak neváhajte a postarajte sa o svoju pokožku.

Relaxačné cvičenia

Veľa miest na Slovensku organizuje skupinové cvičenia ako sú zumba, aerobik, step aerobik, spinning a iné. Pokiaľ uprednostňujete precítenie svalových partií a strečing pred dynamickým cvičením, vyskúšajte jogu. V kníhkupectvách sa dajú zakúpiť knihy, ktoré vám poradia ako na to. No cvičiť prvky z jogy môže byť bez profesionálneho dozoru veľmi nebezpečné, pretože je dôležité, aby ste ich cvičili správne. Mali by ste zájsť aspoň na prvé dve-tri cvičenia jogy, nechať si poradiť od predcvičovateľa a potom, keď si osvojíte správne dýchanie a postupovanie pri vykonávaní cvikov, môžte cvičiť doma.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore