Zázrak menom rašelina – rašelinový zábal

Rašelina je jedným z obľúbených prostriedkov kúpeľných procedúr. Jej liečebné účinky sú známe už celé stáročia a dnes sa k nim s obľubou vraciame, pretože sme pochopili, aké bohatstvo sa skrýva v liečivých zdrojoch, ktoré nám dáva samotná príroda.

Rašelina - dar zeme

Rašelina – čo je to

Na začiatku trochu odborného výkladu, rašelina:

  • je organická hmota, ktorá vznikala postupne, tisícky rokov, už od štvrtohôr, 
  • je najmladšia forma uhlia, ktorá sa radí medzi nerasty,
  • patrí medzi prírodné usadeniny, ktoré vznikajú rozkladom rôznych rastlín, machov a stromov vo vlhkom a močiarnom prostredí, avšak bez prístupu kyslíka. 

Počas tohto dlhého obdobia sa v rašeline nahromadilo veľké množstvo látok a minerálov, ktoré majú liečebný účinok nielen na pokožku, ale aj na celé telo, nervové ochorenia a pohybový aparát. 

Rašelinový zábal v kúpeľoch

Rašelina sa môže na telo aplikovať rôznymi spôsobmi. Rašelinové kúpele, obklady, masky a zábaly sú overené tipy na zdravšie telo už po celé generácie. 

Postup – ako prebieha rašelinový zábal

Rašelinový zábal sa podobá bahennému zábalu, ale nie je to celkom tak. Zábal sa môže aplikovať na celé telo (no zvyčajne sa aplikuje len na vybranú časť). Pacient sa na 20 minút zabalí do plachiet s rašelinou. Potom sa rašelina umyje prúdom vody a nasleduje relaxačný suchý zábal. 

Častejšie sa používajú lokálne zábaly. To znamená, že na miesto, ktoré má byť ošetrené, sa priloží rašelinová zmes. Na takúto zmes sa položí vyhriaty vankúšik alebo poduška a väčšinou pri teplote 60 °C sa nechá pôsobiť približne pol hodiny.

V praxi sa rašelinové zábaly používajú aj v kombinácii s klasickou masážou. No majú efekt aj pri samostatnom používaní ako podporný prostriedok, napríklad pri ochoreniach pohybového aparátu. 

Účinky rašelinového zábalu

Rašelina je známa svojím hrejivým efektom. Skrýva v sebe obrovské množstvo stopových prvkov, minerálnych živín a iných látok, vďaka ktorým je ľudský organizmus zdravší a sviežejší. Ľahko sa vstrebáva do pokožky, čím ju intenzívne vyživuje, obnovuje a prekrvuje. Preto ju využívajú aj mnohé kozmetické salóny. Má aj antibakteriálne a detoxikačné účinky. Rašelinové zábaly sú zázračným liekom pri bolestiach chrbtice.  

Rašelinové procedúry využívajú také kúpeľné zariadenia ako sú kúpele Dudince, kúpele Sklené Teplice, kúpele Sliač, kúpele Piešťany, Bardejovské Kúpele a mnoho iných.  Doprajte si wellness pobyt v niektorých z nich a spravte aj vy niečo pre zdravie vášho organizmu, prípadne pre krásu pokožky. Podľa toho, po čom práve túžite.

Indikácie – s akými problémami vám pomôže rašelinový zábal

Táto tisícročná hmota pôsobí pozitívne na niekoľko typov problémov a ťažkostí. Jej liečebné účinky sa využívajú napríklad pri liečbe týchto ochorení: 

  • reuma, bolesti kostí a kĺbov,
  • nervové ochorenia,
  • artróza,
  • ochorenia dýchacích ciest,
  • kožné ochorenia ako sú ekzémy, lupienka, akné,
  • urologické a gynekologické ochorenia,
  • choroby tráviaceho systému.
Zábal sa môže aplikovať na celé telo. Pacient sa na 20 minút zabalí do plachiet s rašelinou

Kontraindikácie – pre koho nie sú vhodné rašelinové zábaly

Rašelinový, známy aj pod názvom slatinný zábal, ktorý zažijete v kúpeľoch, je na lekársky predpis. Rašelinové procedúry totiž nie sú odporúčané pre osoby, ktoré trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami, prežili mozgovú príhodu, pre onkologických pacientov a tehotné ženy. Tak isto sú prekážkou horúčkovité stavy a akékoľvek infekčné choroby. 

Najčastejšie je rašelinový zábal súčasťou liečebných kúpeľných pobytov, no najmä s lokálnymi rašelinovými zábalmi sa môžete stretnúť aj na wellness pobyte

Rašelinový zábal v pohodlí domova

V prípade, že nemáte možnosť alebo čas zájsť do kúpeľov a dopriať si celú sériu rašelinových procedúr, aj v lekárni si môžete kúpiť rašelinový balíček na domácu prípravu. V domácom prostredí môžete dokonca použiť aj rašelinový zábal do mikrovlnky. Pri týchto produktoch nájdete aj návody na použitie a presne ich dodržte! Takto si môžete spraviť luxusné relaxačné kúpele vo vlastnom dome či byte.

Mohlo by vás zaujímať

Manuálna lymfodrenáž sa vykonáva bez olejov, emulzií a mastí, aby terapeut dobre nahmatal daný problém Lymfodrenáž – jemná masážna technika

Jedinečný rodinný zážitok na vode si zaručene užijete pri splavovaní plťou na rieke Váh. Očarí vás ničím neporušená príroda ako aj výhľady, ktoré z cesty cez okno auta určite neuvidíte.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok 6 dôvodov prečo ísť cez víkend na wellness

Chcete nabrať novú chuť do života a zregenerovať svoje telo? Prinášame vám dôvody, prečo je lepšie vybrať sa na wellness pobyt, hoci i na víkend, než sa vyvaľovať doma na gauči pred telkou.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore