Fibromyalgia – cítite sa slabí a bez energie? Nepodceňujte to!

Máte pocit únavy a bolí vás celé telo aj keď na to nie je žiadny dôvod? Pripadáte si bez energie a pritom ste ani neprekonali nejaké ochorenie či nevykonávali žiadnu náročnú činnosť? V tom prípade zbystrite pozornosť! Ukázalo sa, že okrem únavového syndrómu existuje ešte jedno ochorenie podobného typu so strašidelným názvom fibromyalgia. Ak vás trápia unavené svaly, cítite sa ako vyžmýkaný citrón a všetko vás bolí, čítajte, čo sa za tým môže skrývať!

Žena s fibromyalgiou spiaca na stole s notebookom.

Čo je fibromyalgia

Fibromyalgia je neurologické ochorenie, ktoré postihuje približne 3 percentá populácie všetkých vekových kategórií. Najčastejšie sa prejavuje bolesťami v oblasti trupu a končatín, ktoré neustále pretrvávajú aj po dobu troch mesiacov. Pacienti pociťujú najmä v ranných a večerných hodinách nepríjemnú tuhosť kĺbov a svalov. Sú veľmi unavení, stále nervózni, majú problémy so spánkom, trpia depresiami a zmenami nálad. 

Príčinou vzniku fibromyalgie môžu byť napríklad dlhodobý stres, infekčné ochorenia, ale napríklad aj nadváha. Nové štúdie navyše poukazujú aj na možnú súvislosť s autoimunitnými problémami. Viac o tom sa môžete dočítať v článku New study shows Fibromyalgia likely the result of autoimmune problems, ktorý v júli 2022 zverejnili na stránke King’s College London (odkaz na článok nájdete v časti Súvisiace odkazy).

Som naozaj chorý alebo si to len namýšľam?

Niektorí ľudia, dokonca aj lekári, príznaky tohto ochorenia neberú vážne. Skôr to berú ako prejav hypochondrie či hystérie. Lenže človek nedokáže s takou obrovskou únavou bežne fungovať.

Predstavte si, že sa každý deň zobúdzate s nevysvetliteľnými bolesťami viacerých častí tela, svalov, neustálou únavou a mysľou zahmlenou neviditeľnou silou. Pre milióny ľudí na celom svete je to každodenná realita života. Navyše, keď sa vám chce neustále spať, nie je možné, aby ste si svoje povinnosti plnili na 100 %. Neprospieva to ani dobrým vzťahom v rodine či zamestnaní.

Muž, ktorý sa zvíja v bolestiach s rukou na hlave a pociťuje účinky fibromyalgie.

Diagnóza fibromyalgického syndrómu

Jednou z najväčších výziev v liečbe fibromyalgie je, že neexistuje jediný test na jej diagnostiku. Je to často diagnóza vylúčenia. Znamená to, že pred potvrdením fibromyalgie musia byť vylúčené iné chorobné stavy. Na stanovenie diagnózy lekári zvyčajne používajú kombináciu anamnézy pacienta, fyzikálneho vyšetrenia a prítomnosti špecifických citlivých bodov na tele, takzvaných fibromyalgických bodov

Aké sú príznaky fibromyalgie?

Tí, ktorí trpia fibromyalgiou, majú dlhodobé zdravotné ťažkosti. Žiaľ, toto ochorenie nepreukazuje žiadne výrazné a ľahko pozorovateľné meny zmeny ani na ich röntgenových snímkach. Preto je fibromyalgický syndróm veľmi obtiažne identifikovať. Namiesto toho sa vyznačuje radom symptómov fibromyalgie medzi ktoré patria:

  • Fyzická bolesť – pociťovanie bolesti v celom tele, často vo svaloch, väzoch a šľachách. Táto bolesť je trvalá a môže mať rôznu intenzitu.
  • Chronický únavový syndróm – neustály pocit únavy a vyčerpanie pretrváva, aj keď prespíte celú noc. Kvalita spánku je často zlá, čo vedie k neosviežujúceho odpočinku.
  • Kognitívne výzvy – tento stav sa označuje ako „fibrofog“ a spôsobuje problémy s pamäťou, problémy s koncentráciou a ťažkosti s jasným myslením.
  • Stuhnutosť –  najmä ráno alebo po obdobiach nečinnosti.
  • Bolesti hlavy – časté tenzné bolesti hlavy alebo migrény.
  • Zápaly – pohlavných orgánov, u žien je častým prejavom aj bolestivá menštruácia
  • Gastrointestinálne problémy – niektorí pacienti s fibromyalgiou majú tiež problémy, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS), problémy s prehĺtaním a iné tráviace problémy.
  • Alergie a senzorická citlivosť – precitlivenosť na zmyslové podnety, ako je svetlo, hluk, teplota a dotyk, môže byť súčasťou zážitku fibromyalgie.

Aké sú štádiá fibromyalgie?

Fibromyalgia nie je typicky rozdelená do odlišných štádií ako niektoré iné chronické stavy. Namiesto toho sa fibromyalgia vo všeobecnosti považuje za chronický a pretrvávajúci stav s kolísajúcimi príznakmi. Niektorí lekári sa však môžu odvolávať na rôzne „štádiá“ fibromyalgie, aby opísali progresiu alebo závažnosť symptómov.

Je dôležité poznamenať, že tieto štádiá nie sú všeobecne akceptované a nie všetci lekári používajú túto terminológiu. Niektoré zdroje popísali štyri možné fázy:

  • Nástup alebo mierne štádium – v počiatočnom štádiu fibromyalgie môžu jednotlivci pociťovať miernejšie príznaky, ktoré prichádzajú a odchádzajú. Bolesť a únava nemusia byť také závažné alebo ťažké ako v neskorších štádiách. Stav ešte nemusí byť lekársky diagnostikovaný. Mnoho ľudí môže pripísať svoje príznaky iným faktorom alebo stavom.
  • Stredné štádium – rozšírená bolesť, únava a ďalšie príznaky, ako poruchy spánku, kognitívne problémy (fibrohmla), zmeny nálady, môžu byť zreteľnejšie. V tomto štádiu mnohí jednotlivci vyhľadávajú pomoc lekárov.
  • Pokročilé alebo ťažké štádium –  bolesť je vysiľujúca. Spôsobuje značné problémy s každodennými aktivitami a udržaním si stáleho zamestnania.
  • Vzplanutia a remisie – symptómy fibromyalgie majú tendenciu časom narastať a ubúdať. Obdobia exacerbácie symptómov, známe ako „vzplanutia“, sa môžu vyskytnúť aj u ľudí, ktorí svoj stav efektívne zvládajú. Opačným prípadom je relatívna remisia, kedy sú symptómy miernejšie a lepšie zvládnuteľné.

Nezabúdajme, že fibromyalgia je vysoko individualizovaný stav a nie všetci jedinci budú mať rovnakú progresiu alebo závažnosť symptómov. Priebeh ochorenia sa môže značne líšiť od človeka k človeku.

Liečba fibromyalgie

Ak sa vám zdá, že váš momentálny stav zapadá do popisu fibromyalgie, nečakajte a obráťte sa na špecialistov, ktorí sa týmto ochorením zaoberajú: reumatológovia, rehabilitační lekári a psychiatri. Liečba sa zameriava na všetky príznaky ochorenia, teda aj na intenzitu bolesti, depresie a únavu. Fyzioterapeuti vám pomôžu s relaxáciou, fyzioterapiou aj psychologickou starostlivosťou.

Pri liečbe sa využívajú mnohé kúpeľné procedúry ako masáže, vírivky, a tak ďalej. Pri výbere vhodných kúpeľov upriamte svoju pozornosť na tie, ktoré sa zameriavajú na liečbu pohybového aparátu a neurologických ochorení, ako Kúpele Piešťany, Bardejovské Kúpele či kúpele v Trenčianskych Tepliciach.

Život s fibromyalgiou

Čo teda môžete urobiť, ak vy alebo niekto, koho poznáte, žijete s fibromyalgiou? Tu je niekoľko stratégií, ktoré treba zvážiť:

  • Lieky – môžu pomôcť zvládnuť bolesť a zlepšiť spánok. Úzka spolupráca medzi pacientom a lekárom je kľúčová pre správne nastavenie liečebného plánu.
  • Fyzikálna terapia – pomáha zlepšiť flexibiltu a svalovú silu, patrí sem napríklad balneoterapia, hydroterapia, termoterapia, liečba ultrazvukom, lymfomasáž či elektroterapia.
  • Cvičenie – jemné, pravidelné cvičenie môže zlepšiť flexibilitu a znížiť bolesť. Medzi takéto cvičenia patria napríklad joga, tai chi a pilates.
  • Úpravy životného štýlu –  dôležitou súčasťou liečby je naučiť sa zvládať stres, dostatočný odpočinok, odľahčený jedálniček a udržiavanie zdravej výživy môžu hrať úlohu pri zvládaní symptómov.
  • Poradenstvo a kognitívno-behaviorálna terapia – učenie sa stratégií zvládania a riešenie emocionálnych aspektov života s fibromyalgiou môže byť kľúčové.
Žena s fibromyalgiou číta knihu v hojdacej sieti.

Fibromyalgia a invalidita

Podľa súčasných kritérií na priznanie invalidity je nevyhnutné dosiahnuť aspoň 41 % pokles pracovnej schopnosti. Žiaľ, fibromyalgia, ako sme už spomínali vyššie, sa stala obeťou toho, že jej prejavy nie sú ľahko merateľné.

Fibromyalgia sa často pridružuje k takzvanému „chronickému únavovému syndrómu“. Nedostatok presných kritérií a metód na stanovenie tejto choroby spôsobuje, že boj o invalidný dôchodok často končí bez jasnej cesty, ako ho získať.

Pozitívne myslenie = polovica zdravia

Život s touto chorobou je nepochybne náročný, ale je nevyhnutné si uvedomiť, že nie ste sami. Podporné skupiny a online komunity môžu poskytnúť cenný prehľad a emocionálnu podporu. Zo skúseností ľudí, ktorí trpeli fibromyalgiou, sa osvedčilo, že dobrá psychika, optimizmus a posilnenie imunitného systému sú najlepšou kombináciou na odstránenie tohto ochorenia.

Žiadne cigarety ani alkohol – to všetko vám zdvihne náladu a začnete sa uzdravovať. Pri tomto ochorení môže výrazne pomôcť aj liečebný pobyt. Ten vám môže odporučiť lekár. Ak si potrebujete iba oddýchnuť a zrelaxovať, je tu pre vás relaxačný pobyt. Tak neváhajte a doprajte si relax a pohodu, ktorú si zaslúžite!

Mohlo by vás zaujímať

Rebox pozostáva z dvoch elektród (valcovej a dotykovej) Rebox – inovatívna liečebná metóda

Rebox je elektroterapeutický prístroj, ktorý sa stáva stále populárnejším v oblasti liečby bolesti a rehabilitácie. Ide o bezpečnú a účinnú metódu, ktorá je nápomocaná pri rôznych zdravotných problémoch. Toto prenosné zariadenie využíva reboxové prúdy na zlepšenie pohyblivosti, zmierňovanie bolesti a stimuláciu nervovej sústavy. Zistite viac o tom ako Rebox funguje, jeho výhody, účinky a indikácie.

Zistiť viac
Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia!

Azda každý z nás to zažil na vlastnej koži – pracovná únava, stres, bolesti chrbtice spôsobené sedavou prácou, či rôzne únavové ochorenia z manuálnej práce. Mnohé z týchto zdravotných problémov môžu byť predzvesťou vážnejších komplikácií. V tomto prípade sú výbornou možnosťou na zabránenie vzniku vážnejších zdravotných problémov kúpele a kúpeľné pobyty pre samoplatcov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore