Trendy v liečbe psoriázy – kúpele na psoriázu

Podľa odhadov trpia chronickým ochorením kože s názvom psoriáza približne 2 % svetovej populácie. Väčšina pacientov trpí len miernou formou ochorenia, no u niektorých je postihnutá psoriázou väčšina pokožky. Príznaky psoriázy sa môžu počas života niekoľkokrát stratiť a znova objaviť. Kúpele na psoriázu prinesú nielen zlepšenie vzhľadu postihnutej pokožky, ale aj zmiernenie svrbenia, ktoré psoriázu často sprevádza.

Kožné ochorenie – psoriáza

Čo je to psoriáza

Psoriáza predstavuje dedičné kožné ochorenie chronického charakteru. Založená je na imunitnom princípe – kožné bunky sa u človeka postihnutého psoriázou rozmnožujú až 10-krát rýchlejšie než u iných ľudí. Na pokožke sa v dôsledku toho tvoria červené škvrny pokryté bielymi šupinami. 

Príznaky psoriázy 

Typickými symptómami psoriázy sú škvrny ružovočervenej farby, ktoré sú pokryté suchými, ľahko sa odlupujúcimi šupinami. Niekedy tieto ložiská zvyknú aj svrbieť a bolieť. Môžu taktiež popraskať a krvácať. Pri závažnej forme psoriázy sa začnú postupne zlučovať a rozširovať ďalej po tele. 

Okrem pokožky môže psoriáza napadnúť aj nechty a kĺby (psoriatická artritída). 

Liečba psoriázy – príznaky zmiernia masti, tabletky aj balneoterapia

Liečba psoriázy sa rozdeľuje na lokálnu a celkovú. Pacienti so psoriázou majú k dispozícií rôzne druhy mastí, tabletiek, balneoterapeutických procedúr aj tvz. biologickú liečbu. Hlavnou úlohou prípravkov určených na ošetrenie pokožky postihnutej psoriázou je spomalenie rastu nových buniek, zmiernenie svrbenie a suchosti pokožky. 

V rámci kúpeľnej liečby psoriázy sú najvyhľadávanejšie sírové a sírovodíkové minerálne kúpele. Sírové a sírovodíkové vody majú antibakteriálny, fungicídny a protizápalový účinok, keratoplastický a antipruriginózny efekt. Komplexná balneoterapia pri psoriáze pozostáva z  lokálnej liečby, sírovodíkových kúpeľov a liečby svetlom. V prípade psoriatickej artritídy môže byť doplnená aj bahennými zábalmi a ďalšími procedúrami zmierňujúcimi bolesť pohybového aparátu. 

Kúpele na psoriázu 

Kúpeľná liečba predstavuje jeden zo základných pilierov liečby psoriázy. Nárok na kúpele na psoriázu majú pacienti raz ročne. Pobyt v kúpeľoch výrazne zvyšuje kvalitu života so psoriázou, a preto mnohí pacienti navštevujú kúpele aj viackrát do roka ako samoplátci. 

Sírovodíkové pramene v Smrdákoch

Historická kúpeľnná budova s jazierkom

Kúpele v Smrdákoch patria medzi najvyhľadávanejšie kúpele na liečbu kožných chorôb, vrátane psoriázy. Vďačia za to vzácnym sírovodíkovým minerálnym prameňom. Koncentráciu sirovodíka, akú majú pramene v Smrdákoch, totiž nenájdeme nikde inde vo svete. Kúpele v liečivom sírovodíku zo Smrdákov výrazne zlepšujú príznaky neinfekčných kožných ochorení

Smerdžonka síce smrdí, ale pomáha

Sírnu vodu vhodnú na liečbu psoriázy nájdete aj v kúpeľoch Červený Kláštor. V rámci kúpeľného pobytu na psoriázu tu na vás čakajú sírne kúpele a svetloliečba.

Okrem bohatého výberu liečebných procedúr nemôžeme opomenúť blahodarné účinky čistého vzduchu Pienin, ktorý osvieži nielen telo, ale aj myseľ.

TOMESA Trenčianske Teplice

Mŕtve more – liečba TOMESA

Liečebná metóda TOMESA, ktorú používajú v kúpeľoch Trenčianske Teplice, imituje klimatické podmienky pri mŕtvom mori.

Táto liečebná metóda zmierňuje príznaky psoriázy aj iných kožných chorôb. Systém TOMESA v Trenčianskych Tepliciach pozostáva z relaxu vo vani s minerálnou vodou, nad ktorou je umiestnené solárium.

S výberom vhodných kúpeľov na psoriázu vám pomôže aj náš prehľadný sprievodca Ako vybrať kúpele. V prípade, ak si s výberom neviete rady, radi vám pomôžu aj naši skúsení operátori.

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Kúpele verzus wellness pobyt

Ak si myslíte, že o kúpeľných a wellness pobytoch viete všetko, nasledujúce riadky vás vyvedú z omylu. Vysvetlíme vám základné rozdiely medzi pojmami – wellness a kúpeľný pobyt, aby ste si vybrali tú pravú dovolenku, ktorá naplní vaše očakávania vo všetkých ohľadoch.

Zistiť viac
Pred chladom vás ochráni len minimum oblečenia. Kryoterapia – liečba mrazom

Kryoterapia je extrémne povzbudzujúca procedúra, ktorá zmierňuje príznaky mnohých bežných chorôb. Rovnako pôsobí aj na duševné zdravie. Následkom vystavenia sa extrémnemu chladu sa v tele aktivujú hormóny a uvoľňujú sa prítomné endorfíny, čiže hormóny šťastia.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore