Pred pobytom v kúpeľoch Číž je nutná lekárska prehliadka

Prírodné jódové kúpele Číž sú výnimočné svojou liečivou vodou. Táto voda ale nie je určená pre všetkých! Je totiž natoľko koncentrovaná, že niektorým by mohla aj ublížiť. Preto je pred kúpeľným pobytom v týchto kúpeľoch nevyhnutná konzultácia s lekárom.

Liečebný dom Rimava

Liečivé účinky jódu a brómu

Liečivé účinky kombinácie jódu a brómu sa pozitívne prejavujú najmä na ochoreniach obehového ústrojenstva, poruchách látkovej výmeny a ochoreniach žliaz s vnútorným vylučovaním. Táto minerálna voda sa osvedčila aj pri problémoch pohybového ústrojenstva. Zloženie liečivej vody nie je vhodné pre ľudí, ktorí trpia ochoreniami štítnej žľazy alebo srdcovo-cievnymi problémami.

Zažite dovolenku v prírodných jódových kúpeľoch

Kvôli zloženiu minerálnej vody nie je možné spraviť z kúpeľov Číž veľké rekreačné centrum, no ich výhodou je, že tu ku každému zákazníkovi pristupujú individuálne. Široká verejnosť má sprístupnené vonkajšie bazény s klasickou vodou, fitnesscentrum a saunový vitálny svet s masážnym bazénom Whirpool.

Po absolvovaní procedúr sa môžete poprechádzať v čížskom kúpeľnom parku plnom zelene. Natrafíte aj na budovu prameňa Hygiea. Tu je miestnosť, kde si môžete zahrať bowling, billiard alebo stolný futbal. Kúpeľný alebo relaxačný pobyt v kúpeľoch Číž je skvelým spôsobom dovolenky v každom ročnom období. 

História liečebných kúpeľov Číž

Historická pohľadnica z Čížu

História kúpeľov Číž siaha až do roku 1862, kedy si miestny obyvateľ Andráš Harnócz chcel na svojom pozemku vykopať studňu. Keď došiel do hĺbky 8 metrov, namiesto obyčajnej pitnej vody narazil na slanú vodu. Tento prameň je odvtedy jeden z troch minerálnych zdrojov, ktoré sa využívajú na liečebné procedúry pre návštevníkov kúpeľov.

Jódové kúpele Číž vznikli v roku 1888. Kúpele sú od svojho začiatku centrom zábavy a športu. Hostia majú k dispozícii tenisový kurt, večery im spestrujú hudobné vystúpenia s tanečnou zábavou. 

Účinky čížskej vody mali úspech aj za oceánom. V zimných mesiacoch ju zamestnanci v tmavých litrových fľašiach posielali až do USA. Bola hlavnou prísadou na výrobu mydiel, ktoré slúžili na liečbu akné a iných kožných ochorení.

Kúpalisko Číž 

Kúpeľné služby sa poskytujú aj pre verejnosť. Tá môže využiť aj vodný svet v kúpeľoch Číž, ktorý slúži v letných mesiacoch ako kúpalisko. Vodný svet tvoria 4 bazény a troj-dráhová šmýkačka. Na svoje si prídu dospelí, deti, ale aj seniori. K dispozícii je okrem plaveckého bazéna aj relaxačný masážny bazén s vodnými tryskami a teplotou vody 36 °C. K dispozícii sú takisto bufety, kde sa môžete občerstviť.

Turistické zaujímavosti v okolí Čížu

Okolie Čížu ponúka veľa možností na zaujímavé výlety a trávenie voľného času. Na svoje si prídu milovníci hradov, histórie aj turistiky. Pokiaľ ste nadšenci rybolovu, v pešej dostupnosti z kúpeľov sa nachádza rybník – Vodná nádrž Číž. Udržiavané okolie nádrže je stvorené na pokojné prechádzky.

Región Gemer-Malohont sa vyznačuje veľkou koncentráciou stredovekých kostolov na malom území so vzácnymi nástennými maľbami. Preto vznikol projekt Gotická cesta: gemersko-rimavský okruh. Na ich návštevu si však vyčleňte viac dní. Prírodné jódové kúpele Číž sú jednou zo zastávok Gotickej cesty. Liečebný pobyt v Číži, preto predstavuje ideálnu príležitosť na preskúmanie všetkých týchto pamiatok.

Ak máte radi turistiku, vyberte sa do obce Drienčany, kde kedysi pôsobil známy rozprávkar Pavol Dobšinský.  Nachádza sa tu Náučný chodník Drienčanskym krasom, ktorý je najhodnotnejším krasovým ostrovom medzi Slovenským a Muránskym krasom. 

Z hradov stoja za návštevu určite Fiľakovský hrad a hrad Šomoška. Návštevu kaštieľa Betliar, bývalého sídla šľachtickej rodiny Andrássyovcov spojte s výletom do Baníckeho múzea v Rožňave. V letných mesiacoch sa môžete schladiť v jaskyni Domica alebo Gombaseckej jaskyni. Obe patria do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Fotogaléria z Čížu a okolia

Doprava do kúpeľov Číž

Kúpele Číž sa nachádza na juhu stredného Slovenska, asi 6 km od maďarských hraníc. Od okresného mesta Rimavská Sobota je Číž vzdialený 26 km. Do obce jazdia autobusy aj vlaky. Železničná stanica sa nachádza od kúpeľov asi 1 km. Transfer z vlakovej stanice do kúpeľov sa poskytuje grátis, ale je potrebné si ho vyžiadať dopredu na recepcii kúpeľov.

Parkovanie

V obci je možnosť parkovať bez poplatkov na parkovisku niekoľko metrov od hlavnej budovy kúpeľov. Kúpeľné domy majú vlastné parkoviská, ktoré takisto nie sú spoplatnené.

Postrehy návštevníkov

Číž kúpele boli aj budú moje obľúbené kúpele. Vďaka liečivej vode, príjemnému celému personálu, vďaka všetkým ktorým záleží na zdraví a oddychu či už pacientov, alebo prísť len tak na oddych.Ďakujem ešte raz všetkým.
Erika P.

Veľmi pekné prostredie, personál ústretový, procedúry úžasné, kto potrebuje oddych, ticho, pohodu, odporúčam kúpele na relax aj oddych.Osobne som ich absolvovala 5 krát. Turistika v prírode v okolí malebných Sklených Teplíc je prekrásna.Voda pomáha hlavne na pohybové.
Gitka F.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Žena v bazéne - ilustračný Kúpele verzus wellness pobyt

Ak si myslíte, že o kúpeľných a wellness pobytoch viete všetko, nasledujúce riadky vás vyvedú z omylu. Vysvetlíme vám základné rozdiely medzi pojmami – wellness a kúpeľný pobyt, aby ste si vybrali tú pravú dovolenku, ktorá naplní vaše očakávania.

Zistiť viac
Ilustračný-masage Ako vybrať liečebný pobyt?

Liečebný pobyt nie je len o oddychu a relaxe, ale jeho cieľom je aj úľava od zdravotných problémov. Pri jeho výbere je preto dôležité zhodnotiť svoj zdravotný stav. V prípade vážnejších zdravotných problémov konzultujte výber pobytu aj so všeobecným alebo odborným lekárom.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore